[vc_row][vc_column width=”1/2″][dt_fancy_title title=”Excursie Zelfbouw en Klushuizen in Amsterdam” title_align=”left” title_size=”h1″ separator_style=”disabled”][vc_column_text]In de Klarenstraat in Nieuw-West is middels collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) de bestaande portiekflat van De Alliantie met 40 identieke woningen getransformeerd naar 30 duurzame woningen van verschillende types en grootte. De kopers hebben hun woning casco opgeleverd gekregen en realiseerden de inbouw in eigen beheer. Anonieme plinten met bergingen en garages hebben plaatsgemaakt voor woonruimtes met puien tot op de grond en uniformiteit is omgevormd tot ingetogen diversiteit. De beukmaten van de bestaande portiekflat vormden de bouwstenen en konden zowel verticaal als horizontaal gekoppeld worden.

De verschillen tussen de woningen en de type bewoners zijn groot. Een gezin in een drielaagse woning met grote vides en een tuin zijn de buren van de tweeverdiener in een loftachtige appartement met glazen dakopbouw en dakterras. Toch is er ondanks deze verschillen een zeer sterke samenhang tussen de bewoners. Iedereen kent elkaar en elkaars huizen. Het samen pionieren door het gezamenlijke avontuur ‘klushuizen’ aan te gaan schept duidelijk een band wat het plezier van het wonen merkbaar vergroot. Veel bewoners openen (bijna) spontaan hun deuren om vol trots hun droomhuizen te laten zien.

Procesbegeleider Urbannerdam vertelt enthousiast zijn verhaal en is ook na oplevering bij de bewoners een graag geziene gast. Dit zegt ons genoeg over de wijze waarop kundig het proces is doorlopen. Ook voor De Alliantie, als eigenaar van veel omliggend vastgoed, is het ontwikkelen van deze parel ongetwijfeld aantrekkelijk vanwege het zowel sociaal als economisch positieve effect op de wijk. De vraag waarmee wij aan de gang gaan is of het ‘kluswoonconcept’ ook voor andere eigenaren van leegstaand vastgoed een (financieel) aantrekkelijke oplossing is.

Voor een uitgebreidere terugblik op de excursie zie de website van FASadE

bron beelden: www.Urbannerdam.nl en www.FASadE.nl[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”936″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_single_image image=”938″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_single_image image=”937″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]